Лимонна кислота

Хімічні та традиційні назви продукту: Лимонна кислота, Кислота лимонна, 2-гідроксіпропан-1,2,3-трикарбонова кислота.

Міжнародна назва продукту: Citric acid monohydrate.

Опис та властивості лимонної кислоти:

Зовнішній вигляд: кристалічна речовина білого кольору. Має сильний кислий смак.
Властивості: добре розчиняється у воді.
Хімічна формула: C6H8O7•H2O / HOOC-CH2C(OH)(COOH)CH2-COOH•H2O
ГОСТ: 3652-69
CAS RN: 5949-29-1
EC Number: 611-842-9
UN Number:
UNII: 2968PHW8QP

Лимонна кислота

Лимонна кислота поставляється у поліпропіленових мішках вагою 25 кг.

Застосування лимонної кислоти:

Лимонна кислота широко використовується у харчовій промисловості як смакова добавка, регулятор кислотності (E330). Вона використовується в консервній промисловості як консервант для збільшення термінів зберігання м'яса, желе та пресервів. Також застосовується для виробництва плавлених сирів, напоїв, сухих сумішей для приготування шипучих напоїв.

У косметиці лимонна кислота використовується як регулятор кислотності косметичних засобів, як буферних розчинів, хелатуючий агент, в сумішах для приготування «шипучих» ванн.

Лимонна кислота застосовується в нафтовій промисловості для зниження pH бурового розчину при бурінні нафтових та газових свердловин. Вона використовується у мікроелектроніці для травлення шару міді на друкованих платах. Також вона використовується в побуті для очищення нагрівальних поверхонь від накипу.

Фізико-хімічні характеристики лимонної кислоти:

Найменування показника Норма для марки
Екстра Вищий Перший
1. Зовнішній вигляд та колір Безбарвні кристали або білий порошок без грудок; для кислоти першого гатунку допускається жовтуватий відтінок
2. Смак Кислий, без стороннього смаку
3. Запах Розчин кислоти концентрації 20 г/дм3 в дистильованій воді не повинен мати запаху
4. Структура Сипуча та суха, на дотик не липка
5. Масова частка лимонної кислоти в перерахунку на моногідрат, %
не менше
не більше


99,5
101,0


99,5
 


99,5
 
6. Колір, одиниці показника кольоровості розчину йодної шкали, не більше 4 6 10
7. Масова частка золи, %, не більше 0,07 0,10 0,35
8. Масова частка вільної сірчаної кислоти, %, не більше 0,01 0,01 0,03
9. Масова частка миш'яку, %, не більше 0,00007 0,00007 0,00007
10. Масова частка сульфатної золи, %, не більше 0,1 - -

Основний промисловий спосіб отримання лимонної кислоти - зброджування цукру, патоки або меляси штамами грибків Aspergillus niger. Отримують її також витягом з рослинної сировини або взаємодією кетена з ангідридом щавелевоуксусной кислоти.

Лимонну кислоту і її солі широко використовують в харчовій промисловості як смакові речовини, як компоненти буферних розчинів, для запобігання жирів від псування, у фармацевтичній промисловості як компоненти багатьох лікарських засобів (лимоннокислий натрій - антикоагулянт); лимонна кислота використовується для зняття іржі та окалини з металевих поверхонь, при електротравленні міді, в таннірующих розчинах в ситцедрукуванні, при виробництві диазопаперів.

Вимоги безпеки лимонної кислоти:

Клас небезпеки за ступенем впливу на організм людини 3
Види небезпеки
Вибухо- та пожежонебезпека Лимонна кислота пожежо- та вибухобезпечна.
Небезпека для людини Лимонна кислота викликає подразнення слизових оболонок та шкірних покривів.
Засоби індивідуального захисту Респіратори, гумові рукавички, захисні окуляри, халати.

Гарантійний термін зберігання лимонної кислоти - 2 року з дня виготовлення.

У нас Ви можете вигідно купити лимонну кислоту. Ціна на лимонну кислоту залежить від умов розрахунків, терміну співробітництва зі споживачем, обсягу закупівлі тощо. Звертайтесь!!!

На цій сторінці представлена інформація про формулу, застосування, фізичні та хімічні властивості лимонної кислоти (2-гідроксіпропан-1,2,3-трикарбонової кислоти).